Cold Brew Nedir? Evde Nasıl Yapılır? Soğuk Kahve Olur Mu?

0 yorum


Şimdi sıcak kahve severler yana çekilsin. Çekilsin ki şöyle buz gibi demlenmiş, kendine özgü tat profiliyle gönülleri fetheden ve kısa sürede sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi haline gelen Cold Brew’dan bahsedelim. 


Peki ama yumuşak içimi ve isli aromasıyla ile tanıdığınız bu son derece keyifli içecek Cold Brew tam olarak nedir?

Biliyoruz ki kahveyi sıcak olarak hazırlamanın birçok farklı yolu var. Kabaca üçe ayırdığımız sıcak kahve demlemelerinin en hızlısı espresso (yaklaşık 30 saniye sürer), en yavaşı ise filtre kahvedir (yaklaşık 3-5 dakika), Türk kahvesinin ideal demleme süresiyse 2-3 dakikadır.


Cold Brew demlemede sıcak su kullanılmaz

Cold Brew tüm bu yöntemlerden temel bir noktada ayrılır: demleme sırasında sıcak su kullanılmaz. Ve bu, demleme süresinin 12-24 saate kadar uzamasına neden olur!

Duyar gibi oluyoruz: “Off ya, kim uğraşacak bununla 24 saat! Gider kafede içerim.” Tam da tersine, sevgili kahve severler, Cold Brew kahve demlemenin en zahmetsiz yöntemlerinden biri. O yüzden lütfen okumaya devam edin!


French Press ile Cold Brew demlemek daha kolay

Gerçekten de evde iyi Cold Brew hazırlamanın şaşırtıcı derecede kolay bir yolu var. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey büyükçe bir French Press!


Cold Brew nasıl yapılır?

Eğer 1 litre hacmi olan bir French Press’iniz varsa (örneği bu linkte) tek yapmanız gereken;
  • French Press’te 80g ince-orta ayarda taze öğütülmüş kahvenin üzerine 0,8-1 litre arası oda sıcaklığında su ilave etmeniz (karışımın seviyesi tepeden 1 parmak aşağı gelene kadar)

  • Kapağı kapatıp, 12-24 saat beklemek.

  • Bu sürenin sonunda, her zaman yaptığınız gibi, kahvenizi French Press’in metal filtresinden geçirmeniz ve ilaveten soğutmak için buzdolabına almanız gerekiyor.

  • Yarım saat içerisinde buz gibi Cold Brew (yaklaşık 650g = 3 porsiyon) hazır; bardakta buzla servis etmeyi unutmayın.    


Cold Brew Kaç Saat demlenmeli? 

French press veya kavanozda 12-24 saat arası demlenmesi gerekiyor.

Aslına bakarsanız tüm bu işlemi cam bi kavanozda bile tekrarlayabilirsiniz. Fakat o durumda, demleme sona erdikten sonra, kavanozun içindeki karışımdan kahvenin telvesini filtre etmeniz gerekecek. Sakın -tıkanma olacağı için- filtre kağıdı kullanmayı denemeye kalkmayın. En pratik çözüm temiz bir tülbent kullanmak.


Cold Brew Ekipmanı Nedir?

Evde Cold Brew demlemenin bir başka çok pratik yolu da, Hario tarafından sadece bu amaçla tasarlanmış olan Mocca’yı kullanmak. Tek yapmanız gereken, taze ve ince öğütülmüş kahveyi 8 saat boyunca bu özel şişede soğuk su içinde bekletmek.


Kısa sürede Cold Brew demlenir mi?

Durun, daha bitmedi! Peki ama 24 saatiniz yoksa… Veya yukarıdaki yöntemle hazırladığınız Cold Brew yeterince güçlü değilse…  Evet tabii ki demleme sürecini her zaman detaylandırmak mümkün.


Daha iyi Cold Brew nasıl demlenir?

Demleme süresini kısaltmak ve/ya içeceği daha yoğun/sert hazırlamak için yapmanız gereken tek şey ön demleme yapmak.

İnce-orta ve taze öğütülmüş kahvenizi French Press’e koyduktan sonra, kahvenizi bol bol ıslatmaya yetecek kadar suyu (yaklaşık 150-200g) döküp, karışımı mümkünse tahta bir kaşıkla karıştırmanızı tavsiye ediyoruz. Yaklaşık 5-10 dakika bekledikten sonra suyun kalan kısmını (600-650g) döküp demlemeye geçmeniz gerekiyor. Gerisi tamamiyle aynı. Ön demlemeyi sıcak suyla da yapabilirsiniz

Hadi işi bir tık daha ilginçleştirelim ve ön demlemeyi sıcak suyla yapalım (Dikkat: demleme soğuk su ile olacak). İşte bu durumda daha da güçlü bir kahveyi daha kısa sürede (6-8 saat) hazırlayabileceksiniz.

Yine duyar gibiyiz: “Ee hani Cold Brew demlerken sıcak su kullanılmıyordu?”. Unutmayın, bazı kurallar çiğnenmek için vardır! Ayrıca eğer bu konuda pürist  takılmak isteyenler için Cold Brew’a sıcak su değdirmeme seçeneği her zaman var.

Uzun lafın kısası, evinizde aromatik, güçlü ve karakteristik bir Cold Brew demlemek hiç de öyle tahmin ettiğiniz gibi zor değil.


En iyi Cold Brew kahvesi

Montag olarak Cold Brew için kahve çekirdeği önerilerimiz:

Orta derecede gövde, dengeli, tatlı ve son derece yumuşak içimli harika Luna,

Kakao-karamel bazlı damakta kalan aromasıyla Copan,

Tatlı ve kadifemsi tadıyla “kahve gibi kahve” arayışında olanlara özel Rio Brilanthe.

Üçü de size en iyi Cold Brew deneyimini yaşatma potansiyeline sahip. Şimdiden afiyet olsun!